Új építésű ingatlanok áfája

Új építésű ingatlanok áfája 2016. január 1-vel módosult a korábbi 27 %-ról 5 % (Áfa. tv. 3. számú melléklet ). A döntéshozók elképzelése szerint a rendelkezés 2019. december 31-ig marad érvényben.

Kedvezményes áfa kulcs alkalmazásának feltétele, hogy az ingatlan új építésű legyen. Új építésűnek nevezünk egy ingatlant, ha annak rendeltetésszerű használatba vétele még nem történt meg, illetve amennyiben ez megtörtént, úgy a használatba vételi engedély 2 évnél nem régebbi.

Fontos továbbá, hogy az ingatlan lakóingatlan nyilvántartásban lakásként, lakóházként szerepeljen. A  kedvezményes adókulcs nem érvényesíthető az új építésű ingatlannal egy helyrajzi számon található nem lakás rendeltetésű építménnyel. Pl. műhely, garázs, tároló. Ezen építmények esetén a 27 %-os kulcsot kell alkalmazni.

Az új építésű ingatlanok kedvezményes áfa kulcs alkalmazásának további feltétele, hogy az ingatlan hasznos alapterülete többlakásos lakás esetén a 150 nm-t, egy lakásos ingatlan esetén a 300 nm-t nem haladhatja meg.

Amennyiben építési telek értékesítésére kerül sor, abban az esetben a 27 %-os áfa kulcsot kell alkalmaznunk. Építés alatt álló ingatlan megvásárlása esetén is alkalmazható a kedvezményes kulcs. Fontos azonban, hogy megvásárláskor rögzítsük a készültségi fokot, későbbiekben ne legyen abból vita, hogy építési telek vagy lakóingatlan értékesítése történt.

Az új építésű ingatlanok kedvezményes áfája 2019 december 31-ig alkalmazható, így az 5 %-os áfa kulcs, az eddig az időpontig kibocsájtott számlákra alkalmazható.

Amennyiben további kérdése merül fel a kedvezményes kulcs alkalmazásával, keresse vállalkozásunkat.

Egyszerűsített foglalkoztatás szabályai röviden

Szinte minden vállalkozás életében előfordul, hogy bizonyos munkák, feladatok elvégzésére alkalmi munkavállalót foglalkoztat. Az egyszerűsített foglalkoztatás szabályai egyszerűek, vegyük át ezeket néhány mondatban.

A foglalkoztató alkalmi, turisztikai, mezőgazdasági és filmipari statisztikai munkára foglalkoztathat dolgozót.

Közteher 500 Ft/nap/fő a mezőgazdasági és turisztikai munka esetén, 1000 Ft/fő/nap az alkalmi munka esetén és 3000 Ft/fő/nap a filmipari statiszta esetén.

Egyszerűsített foglalkoztatás kritériumai:

Az egyszerűsített foglalkoztatásra vonatkozó kritérium, hogy a munkavállaló egyhuzamban, megszakítás nélkül 5 napot dolgozhat, utána pihenőnapot kell részére biztosítanunk. Egy hónapban 15 napot foglalkoztathatjuk, egy naptári évben pedig 90 napot (idénymunka esetén 120 napot).

Ami a napi díjazást illeti, a szakképzettséggel nem rendelkező munkakör esetén a napi bér legkisebb összege a minimálbér 85 %-a (623 Ft-os órabér), szakképzettséggel rendelkezők esetén a garantált minimálbér 87 %-a (806 Ft-os órabér). A túlóra, a vasárnapi munkavégzés, az ünnepnapon végzett munka esetén járnak a pótlékok a dolgozóknak.

Természetesen felső korlátja is van a kifizethető bérnek, ennek mértéke 11 740 Ft/nap, az 1000 Ft-os ill. az 500 Ft-os napi közteher megfizetése mellett. Ennél magasabb összeg is kifizethető, de ennek egyéb adóvonzata is van.

Fontos, a foglalkoztatóra vonatkozó kritérium, hogy a foglalkoztatónak nem lehet 300 000 Ft-ot meghaladó adótartozása.

Az alkalmi munkavállaló bejelentése történhet a T1042-es nyomtatványon, telefonon a NAV ügyfélszolgálatán keresztül (megfelelő jogosultsággal kell rendelkezni), ill. telefonos applikáció segítségével.

A járulékok bevallása és megfizetése tárgyhót követő hónap 12-ig történik.

Amennyiben további kérdése van az egyszerűsített foglalkoztatással kapcsolatban, keresse irodánkat.

Így adózunk 2017-ben!

2017 január 1-től több jelentős változás érinti a vállalkozásokat.

Az egyik legfontosabb változás a minimálbér és a garantált bérminimum változása. Előbbit 111 000 Ft-ról 127 650 Ft-ra emelték, míg utóbbi 129 000 Ft-ról 161 250 Ft-ra módosult. Szerencsére kapunk némi kedvezményt is, ugyanis a szociális hozzájárulási adó mértékét 22 %-ra mérsékelték. A szociális hozzájárulási adó kedvezményét egységesen a megállapított adó 50 %-ban határozták meg.

További jó hír a munkavállalóknak, hogy a családi kedvezmény mértékét 2 gyermek esetén 100 000 Ft-ra emelték, az 1, ill. 3 gyermek esetén változatlan maradt az kedvezmény mértéke.

A vállalkozások eredményt terhelő adót, a társasági adót 9 %-ra módosították, ezzel együtt változtak az adókedvezmények is. Itt megszűnt a 19 %-os kulcs az 500 millió Ft árbevétel feletti vállalkozásoknak.

Azért, hogy a KIVA továbbra is előnyős legyen, annak adómértékét 16 %-ról 14 %-ra csökkentették, továbbá változik január 1-től a KIVA számításának módja is.

Természetesen az utóbbi évek egyik slágerének számító KATA adózási forma sem maradt változatlan. Az alanyi adómentesség határát (ami nem csak a KATA-s vállalkozási formákra vonatkozik, hanem minden alanyi mentes vállalkozási formára) 6 millió Ft-ról, 8 millió Ft-ra emelték, míg a KATA értékhatárát 6 millió Ft-ról 12 millió Ft-ra emelték. Természetesen 8 m Ft feletti bevétel esetén már áfa körbe tartozik a vállalkozás.

 

Amennyiben kíváncsi vállalkozását érintő további változásokra, keressen minket!