Új építésű ingatlanok áfája

Új építésű ingatlanok áfája 2016. január 1-vel módosult a korábbi 27 %-ról 5 % (Áfa. tv. 3. számú melléklet ). A döntéshozók elképzelése szerint a rendelkezés 2019. december 31-ig marad érvényben.

Kedvezményes áfa kulcs alkalmazásának feltétele, hogy az ingatlan új építésű legyen. Új építésűnek nevezünk egy ingatlant, ha annak rendeltetésszerű használatba vétele még nem történt meg, illetve amennyiben ez megtörtént, úgy a használatba vételi engedély 2 évnél nem régebbi.

Fontos továbbá, hogy az ingatlan lakóingatlan nyilvántartásban lakásként, lakóházként szerepeljen. A  kedvezményes adókulcs nem érvényesíthető az új építésű ingatlannal egy helyrajzi számon található nem lakás rendeltetésű építménnyel. Pl. műhely, garázs, tároló. Ezen építmények esetén a 27 %-os kulcsot kell alkalmazni.

Az új építésű ingatlanok kedvezményes áfa kulcs alkalmazásának további feltétele, hogy az ingatlan hasznos alapterülete többlakásos lakás esetén a 150 nm-t, egy lakásos ingatlan esetén a 300 nm-t nem haladhatja meg.

Amennyiben építési telek értékesítésére kerül sor, abban az esetben a 27 %-os áfa kulcsot kell alkalmaznunk. Építés alatt álló ingatlan megvásárlása esetén is alkalmazható a kedvezményes kulcs. Fontos azonban, hogy megvásárláskor rögzítsük a készültségi fokot, későbbiekben ne legyen abból vita, hogy építési telek vagy lakóingatlan értékesítése történt.

Az új építésű ingatlanok kedvezményes áfája 2019 december 31-ig alkalmazható, így az 5 %-os áfa kulcs, az eddig az időpontig kibocsájtott számlákra alkalmazható.

Amennyiben további kérdése merül fel a kedvezményes kulcs alkalmazásával, keresse vállalkozásunkat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük