Egyszerűsített foglalkoztatás szabályai röviden

Szinte minden vállalkozás életében előfordul, hogy bizonyos munkák, feladatok elvégzésére alkalmi munkavállalót foglalkoztat. Az egyszerűsített foglalkoztatás szabályai egyszerűek, vegyük át ezeket néhány mondatban.

A foglalkoztató alkalmi, turisztikai, mezőgazdasági és filmipari statisztikai munkára foglalkoztathat dolgozót.

Közteher 500 Ft/nap/fő a mezőgazdasági és turisztikai munka esetén, 1000 Ft/fő/nap az alkalmi munka esetén és 3000 Ft/fő/nap a filmipari statiszta esetén.

Egyszerűsített foglalkoztatás kritériumai:

Az egyszerűsített foglalkoztatásra vonatkozó kritérium, hogy a munkavállaló egyhuzamban, megszakítás nélkül 5 napot dolgozhat, utána pihenőnapot kell részére biztosítanunk. Egy hónapban 15 napot foglalkoztathatjuk, egy naptári évben pedig 90 napot (idénymunka esetén 120 napot).

Ami a napi díjazást illeti, a szakképzettséggel nem rendelkező munkakör esetén a napi bér legkisebb összege a minimálbér 85 %-a (623 Ft-os órabér), szakképzettséggel rendelkezők esetén a garantált minimálbér 87 %-a (806 Ft-os órabér). A túlóra, a vasárnapi munkavégzés, az ünnepnapon végzett munka esetén járnak a pótlékok a dolgozóknak.

Természetesen felső korlátja is van a kifizethető bérnek, ennek mértéke 11 740 Ft/nap, az 1000 Ft-os ill. az 500 Ft-os napi közteher megfizetése mellett. Ennél magasabb összeg is kifizethető, de ennek egyéb adóvonzata is van.

Fontos, a foglalkoztatóra vonatkozó kritérium, hogy a foglalkoztatónak nem lehet 300 000 Ft-ot meghaladó adótartozása.

Az alkalmi munkavállaló bejelentése történhet a T1042-es nyomtatványon, telefonon a NAV ügyfélszolgálatán keresztül (megfelelő jogosultsággal kell rendelkezni), ill. telefonos applikáció segítségével.

A járulékok bevallása és megfizetése tárgyhót követő hónap 12-ig történik.

Amennyiben további kérdése van az egyszerűsített foglalkoztatással kapcsolatban, keresse irodánkat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük